Bibliotheek Duisenberg-gebouw

Groningen

Jaar2008

TypeBibliotheek (boeken- en tijdschriftencollectie), studieplekken en -cabines, projectgroep-ruimtes, front & back office (2.200 m²)

OpdrachtgeverRijksuniversiteit Groningen (RUG)
(Project: De Unie Architecten met Nicole Lagarde, Interne Zaken)

Glas in lood revisited

 
De uitbreiding voor de faculteitsbibliotheek van Economie, Bedrijfskunde en Ruimtelijke Wetenschappen complementeert als eigentijdse kroonlijst overtuigend de context van oud- en nieuwbouw. De bibliotheek weerspiegelt letterlijk de relatie van het gebouw met de omgeving, verbindt als glazen dakrand de vernieuwde plint met de bestaande modernistische architectuur en verbeeldt de heldere samenhang tussen interieur en exterieur.

Kunnen we een onconventionele glasgevel creëren, als antwoord op de tweeslachtige opgave voor uitbreiding van de bibliotheek? Nauwe samenwerking tussen opdrachtgever, architect en gevelbouwer resulteerde in een gepaste afsluiting van een ingrijpende vernieuwing van het Duisenberg-gebouw, waarvan in de eerste fase de onderste drie lagen aan de noordzijde zijn vernieuwd en uitgebreid. De begane grond en eerste verdieping zijn volledig transparant en bieden plaats aan een nieuw maar reeds ontworpen (studie)plaza, terwijl er op de tweede verdieping plaats is voor de vernieuwing van de bibliotheek. Hoewel het nieuwe volume zich als eenheid presenteert, bevindt de uitbreiding van de bibliotheek zich tussen plaza en Duisenberg-gebouw, wat een verdeelde opgave creëerde. De bibliotheek moest een zelfstandige, hedendaagse toevoeging op het bestaande gebouw vormen, maar tevens aansluiten op het plaza. De opgave van de bibliotheek vereiste bovendien een heldere ruimtelijke organisatie en rustgevende werksfeer.

Het ontwerpconcept voor de glazen gevel benadrukt de verbindende zowel als scheidende functie die de bibliotheek tussen plaza en kantoorschijf inneemt. Als modern glas in lood manifesteert de gevel zich enerzijds als eigentijdse kroonlijst van het totale volume, anderzijds fungeert zij duidelijk als verbinding van het bestaande en nieuwe gebouw. De toepassing van verschillend gekleurd glas vormt de afronding van het op ontmoeting gerichte glazen volume van het plaza, terwijl de bovenste laag onmiskenbaar een eigen karakter heeft en zich onderscheidt van zowel plaza als Duisenberg-gebouw.

Een genuanceerd geometrisch patroon van transparant, zonwerend, gefigureerd en gekleurd glas ligt als een wolk over de gevel, waarmee de weerspiegeling van de typisch Hollandse luchten in de richting van het zakelijke en stoere uiterlijk van het Duisenberg-gebouw wordt geabstraheerd. De wolk is aangezet door nadrukkelijk aanwezige aluminium lijsten in verschillende kleuren en zorgt in de bibliotheek voor een verstilde werkomgeving. Het patroon van de abstracte wolk is op speelse wijze voortgezet in het interieur, dat is afgestemd op de structuur van het bestaande gebouw. Vanwege de beperkte verdiepingshoogte zijn constructie en installaties in het zicht gehouden en, net als de verdere inrichting, in stralend wit uitgevoerd. De lichte vormgeving van het interieur creëert een serene sfeer, maar legt bovenal de nadruk op het fraaie lichtspel van de gevel. De bibliotheek weerspiegelt zo op schitterende wijze de relatie met de omgeving, als ook de glasheldere samenhang tussen interieur en exterieur.