Oude Kijk in ’t Jatstraat

Groningen

Jaar2009

TypeCommerciële ruimte en 4 appartementen (340 m²)

OpdrachtgeverBeauvast Groningen
(Project: De Unie Architecten)

Treffende renovatie

 
Bij de renovatie van het pand op de hoek van de Oude Kijk in ’t Jatstraat en de Uurwerkersgang is de bestaande hiërarchie tussen voor- en zijgevel als uitgangspunt voor het ontwerp genomen. Kunnen we de karakteristiek van kop- en zijgevel handhaven en met enkele bescheiden, eigentijdse ingrepen versterken? De pui op de begane grond is binnen de kenmerken van het klassieke kader met bovenlichten vernieuwd. De pui dient als entree en uithangbord van de winkel, terwijl de opgang naar de woningen terughoudend en dienstbaar aan de etalage is vormgegeven.

Kunnen we de ‘zijkant’ toegankelijker maken, sprekender, zonder dat deze de richting en oorspronkelijke typologie van het pand verstoort? Een grote, abstract vormgegeven etalageruit zorgt voor transparantie in de zijgevel, zodat oriëntatie en aanzien ook aan deze zijde worden versterkt. Een heldere, archetypisch vormgegeven dakkapel verenigt de opwaardering van het woonprogramma op de verdiepingen. De nieuwe toevoegingen zijn herkenbaar, hebben een eigen ingetogen vormentaal, maar vormen een vanzelfsprekende aanvulling op de kwaliteit en uitstraling van het bestaande pand. Met de ingrepen is niet het contrast opgezocht, maar voortgebouwd op de structuur van het pand in relatie tot de context.