Recreatiewoning

Hoogeveen

Jaar2018

TypeVrijstaande woning (150 m²)

OpdrachtgeverParticulier
In samenwerking met Navarro Architectuur & Design

Stoere vakantievilla

 
In het recreatiepark Nijstad is een vrijstaande recreatiewoning ontworpen. De woning is georganiseerd over twee lagen, maar richt zich voornamelijk op de half open binnenplaats, die uitkomt op de recreatieplas. De typische locatie tussen de Hoogeveensche Vaart en de recreatieplas van Nijstad vormde het kader voor het ontwerp. Kunnen we het uitgestrekte en typisch vlakke karakter van het veenlandschap tot een gepaste ontwerpkwaliteit maken?

De recreatiewoning richt zich uiteraard op de kunstmatig afgegraven waterplas, die zich ten zuidwesten van Hoogeveen bevindt. De stedenbouwkundige context waarin de woning ligt, is immers vanzelfsprekend. De kavels rond de plas, die naast recreatiewoningen ook in permanente woningen, een strand met paviljoen en recreatie-arken voorzien, liggen gunstig ten opzichte van de zon en het water. Voor de opzet van de woning is hierdoor een logische verdeling van het programma ontstaan: naar de straat en het kanaal aan de noordzijde heeft de woning een gesloten en beschut karakter, terwijl het woonprogramma zich opent naar de zuidzijde, met het zicht op de plas en de zon. Om te voorkomen dat de woning te eenzijdig georiënteerd zou zijn en daarmee geen hoogwaardige bijdrage aan de omgeving, is er een ruime, transparante logistieke kern gemaakt, waaromheen de woning zich als een aan een zijde geopende patiovilla ontvouwt.

De haard vormt het traditionele centrum van het woongedeelte, op de overgang van binnen en buiten, met zowel aan de open woonkamer en keuken, als aan de terraszijde een plek voor vuur. Grote glazen, volledig te openen puien flankeren de haard, waarmee een zachte en toegankelijke relatie tussen het interieur en het exterieur is ontstaan, precies zoals we bij een vakantiewoning mogen verwachten. Geïnspireerd op het palet van aardtinten in het veenlandschap heeft de recreatiewoning een genuanceerde grijsbruine uitstraling gekregen, met een mooie gemêleerde, zachtgrijze baksteengevel in langformaat en warme houten delen voor gevelaccenten en de patio. Het horizontale karakter van de gevel en de afwerking is daarmee een subtiele knipoog naar de naoorlogse vormentaal die de enorme groei van Hoogeveen in de tweede helft van de twintigste eeuw heeft gekenmerkt. Weliswaar recreatief van aard is de vakantiewoning van een bestendige en hoogwaardige kwaliteit geworden.