Woning

Bedum

Jaar2017

TypeVrijstaande woning

OpdrachtgeverFamilie Scheeringa-Koopman

Klassiek woonhuis versus moderne villa

 

Voor een ruime kavel met uitzicht op de oude Wolddijk is een aardbevingsbestendige, rolstoeltoegankelijke schuurwoning ontworpen. De woning is ontworpen voor de hoek van de Noordwolderweg en de Verbindingsweg die het bedrijventerrein van Bedum ontsluit. Het ontwerp zoekt aansluiting bij het lint van vrijstaande woningen aan de Noordwolderweg, door in oriëntatie en rooilijn de aangrenzende bebouwing te volgen, haaks gesitueerd op de straat. Evenwel ondersteunt de woning de diversiteit van het lint, door in vormgeving en materiaalgebruik een duidelijk individuele uitstraling te creëren. Het materiaalgebruik is minder zwaar dan in de omgeving, zodat de woning overtuigend aardbevingsbestendig kan worden gemaakt. De fundering bestaat uit een dikke plaat schuimbeton die door zijn poreuze structuur de trillingen in dit gebied goed kan opvangen. De opbouw zal met een houtskeletbouw-constructie worden uitgevoerd om flexibiliteit te behouden.

Vanwege een minder-valide gebruiker is het volledige programma op de begane grond gerealiseerd. Hoewel de woning hierdoor een aanzienlijke omvang heeft, is het hoofdvolume eenduidig  en helder vormgegeven, passend bij de compacte en consequent vormgegeven volumes in de omgeving. De woonkeuken en de bijkeuken openbaren zich aan de transparante zuidgevel van de woning. Deze functies zijn zo voorzien van veel licht en uitzicht op de omliggende landerijen. Aan de noordzijde bevinden zich de woonkamer, de entreehal en de slaapkamer. Deze functies bevinden zich in het meer gesloten gedeelte van de woning, bieden kortom beschutting en geborgenheid. In de woonkamer is een groot overhoeks raam gesitueerd, zodat de woning zich representatief opstelt naar de ontsluitingsweg van het bedrijventerrein. 

De locatie wordt aan de oostzijde afgescheiden van het achtergelegen tankstation door de carport en schuur over de volledige breedte van de kavel uit te spreiden. Het platte dak dient tevens als energiedak en wordt met zonnepanelen bekleed. De schuurwoning wordt uitgevoerd in antraciete houten delen en antraciete kozijnen. Twee dakkapellen en een schoorsteen zijn eveneens met antraciete houten delen bekleed en het dak is uitgevoerd met donkere stalen dakplaten, geaccentueerd met felsnaden. Uitsnedes in het volume zijn uitgevoerd met witte houten delen, kolommen en kozijnen.