Zorgwoningen

Steenwijk

Jaar2011

Type18 zorgappartementen met gemeenschappelijke ruimtes, badhuis en oranjerie rondom een groene binnentuin

OpdrachtgeverWoonconcept Meppel en Frion Zorg
(Project: De Unie Architecten)

Ingetogen woonzorg-ensemble

 
De zorgwoningen in Steenwijk zijn als een bescheiden, compacte hof rondom een bestaande villa geplaatst – een villa die als voorwaarde in het plan moest worden opgenomen. De nieuwbouw respecteert de kwaliteit en uitstraling van het bestaande gebouw, omsluit een binnentuin en geeft de villa, die waar nodig is verbouwd, de rol van representatief entreegebouw. In de villa is plaats voor de balie, gezamenlijke ruimtes en personeelsvertrekken.

De nieuwbouw met de appartementen is terughoudend vormgegeven, maar nadrukkelijk als woongebouw opgevat, in plaats van als zorggebouw. Om het gebouw een passende schaal en beleving te geven is de bakstenen buitengevel geleed, zijn de verschillende woningen herkenbaar en is er op enkele plekken een tegeltableau met kunst van de bewoners aangebracht. De binnengevel van het complex is licht van kleur en sfeer, passend bij het karakter van de binnentuin. De routing van het complex is eenvoudig en begrijpelijk georganiseerd, met vanzelfsprekende en rustige overgangen tussen de openbare ruimtes, de privé-sfeer en de verschillende bouwdelen onderling. Ook in de woningen is de oriëntatie helder, met de meest intieme functies het verst van de voordeur verwijderd. Het woonzorg-ensemble heeft zo op maximale wijze het individuele woongenot met de hedendaagse eisen aan zorggebouwen gecombineerd.