In de Courant!

Actium bouwt acht levensloopbestendige woningen in Pesse

Woningcorporatie Actium is van plan om aan de Oostering in Pesse acht levensloopbestendige woningen te bouwen. De woningen krijgen één slaapkamer op de begane grond en twee slaapkamers op de verdieping.

Architectenbureau De Deur in Huis heeft een ontwerp gemaakt waarbij de twee rijtjes van vier woningen aan beide zijden met een gemetselde muur verbonden zijn. Zo ontstaat een omsloten bouwblok dat niet alleen op het oog voor eenheid zorgt, maar ook de bewoners met elkaar verbindt. Gemeenschappelijkheid en collectiviteit zijn belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp. Achter de tuinmuren bevindt zich de binnenwereld, waar elke bewoner zijn eigen tuin heeft.

Het ontwerp van het geheel is geïnspireerd door de schuren die op de boerenerven langs de Oostering staan. „Wanneer je vanaf de zijkant naar het blok kijkt, dan kun je zomaar denken dat ook hier zo’n boerenschuur staat”, stelt een woordvoerder van Actium. De woningen liggen direct naast een natuurgebied. Aan de voorkant heeft elke woning zijn eigen voordeur en bijzondere baksteendetails. De ontwerpers hebben voor bijzondere metselverbanden, zachte groentinten en een aardsbruine baksteen gekozen, passend bij de omgeving.

Het is de bedoeling dat in het vierde kwartaal van 2022 met de bouw wordt gestart.

(artikel Hoogeveensche Courant, 14 maart 2022)