Nummer 7

Maandag 16 mei 2022 was de oplevering en sleuteloverdracht van de woningen die we in samenwerking met Nijhuis Bouw B.V. voor Nijestee ontwierpen aan de Jan Groningerstraat in de Oosterparkwijk. Daarbij kregen we een fraaie replica overhandigd van het shirt dat FC Groningen-legende Piet Fransen ooit droeg.

Voor ons was dit een bijzonder project. Woningen ontwerpen op de locatie waar ooit het legendarische Oosterparkstadion stond, dat doet iets met een groen-wit architectenhart. Met ons ontwerp verwijzen we daarom naar het verleden van deze plek: een plek waar FC Groningen BV mooie en mindere seizoenen heeft gekend, maar waar supporters jaar in jaar uit trouw naartoe kwamen om hun club aan te moedigen.

Als je oude beelden uit de clubgeschiedenis terugkijkt, vallen vooral de mooie tenues op waarin FC Groningen door de jaren heen speelde. Deze shirts hebben we geprobeerd uit te beelden op de voorgevel van de woningen, met een tableau van gekleurde bakstenen naast de voordeur. Iedere woning heeft zo ‘zijn eigen shirt’ gekregen.

Het kan haast niet anders of in de Jan Groningerstraat komen een paar FC-fans te wonen. Misschien mogen ze zelfs wel kiezen achter welk shirt. En wie er niet woont, moet vooral een keer een kijkje gaan nemen. We zijn blij dat we op deze manier de geschiedenis van een mooie club hebben kunnen terugbrengen naar de plek waar die het best tot zijn recht komt.