Energy Academy Europe
Groningen
JAAR2013-2017
TYPEOnderwijsgebouw (8500m²)
OPDRACHTGEVEREnergy Academy Europe, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen
PROJECTDe Unie Architecten met Broekbakema
FOTOGRAFIEMarcel van der Schuur
De Energy Academy kan zich met recht het meest relevante ‘energiegebouw’ van Nederland noemen. Niet alleen huisvest de Academy een topinstituut waarin bedrijfsleven, wetenschap en onderwijs nauw samenwerken aan onderzoek en innovatie op het gebied van energie, ook vormt de plek zelf het meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland. Het instituut geeft ruimte aan wetenschappers, onderzoekers, docenten en studenten uit binnen- en buitenland, die kennis uitwisselen, elkaar ontmoeten, inspireren en stimuleren om de energietransitie van morgen mogelijk te maken.
Zoals de Energy Academy het energievraagstuk naar een hoger niveau tilt, zo belichaamt het gebouw eveneens een nieuwe dimensie in energiezuinige architectuur: het gebouw is niet alleen spaarzaam, het levert ook energie op! De Energy Academy is voorzien van de BREEAM Outstanding-score, het eerste onderwijsgebouw in Nederland met een dergelijk hoge duurzaamheid-score. Het ontwerp van de Energy Academy is uniek: het ademt ontmoeting en kennisuitwisseling, het straalt energie en innovatie uit, terwijl het natuurlijk aandoet. De crux van het ontwerp is een slimme ‘schotsvormige’ organisatie van het programma rondom een centraal atrium. Het atrium zorgt voor een overmaat waar de verkeersstructuur met verblijfsplekken en vergaderruimtes is verrijkt, maar vertegenwoordigt tevens de essentie van de energiehuishouding. Het energievraagstuk is nuchter benaderd; het gebouw maakt optimaal gebruik van wat in ruime mate aanwezig is: aarde, water, lucht en zonlicht.
INTERIEUR
Een 200 meter lang luchtkanaal onder het gebouw koelt of verwarmt lucht en water, regenwater wordt gebruikt als spoelwater, de ventilatie is natuurlijk en wordt aangejaagd door een zonneschoorsteen in de nok van het dak. Ook wordt het zonlicht optimaal gebruikt voor verlichting en de opwekking van energie.
Verder wordt er 6000 m² aan PV-panelen geplaatst, heeft het gebouw een optimale thermische schil, vindt er warmte-koudeopslag plaats door middel van een warmtepomp met een zeer hoog rendement en wordt er een daglichttoetreding-strategie toegepast waarmee de energiepost van verlichting aanzienlijk wordt verlaagd. Door de innovatieve duurzame strategie wordt niet alleen op energie bespaard, maar, op de lange termijn, eveneens op de exploitatie.