Kantoor Nijeboer-Hage

Assen

Jaar2009

TypeKantoorgebouw (180 m²)

OpdrachtgeverNijeboer-Hage Technisch Adviseurs
(Project: De Unie Architecten)

Markant en energiezuinig kantoorpaviljoen

 
De opgave van het kantoorgebouw van Nijeboer-Hage werd bepaald door het samenbrengen van de kwaliteitseisen van kantoorpark Messchenveld enerzijds en de door de opdrachtgever geformuleerde ambitie anderzijds. Het ‘beeldkwaliteitsplan’ van Messchenveld was gericht op een ‘kantoor-achtige’ bebouwing en een homogene uitstraling van het terrein als geheel, terwijl de opdrachtgever juist een onderscheidend gebouw voor ogen had, met een duurzaam karakter en een natuurlijke uitstraling.

Het ontwerp komt tegemoet aan de kwaliteitseisen, maar heeft de mogelijkheden ervan eveneens aangescherpt, verbeterd en met een zorgvuldige materiaaltoepassing en detaillering op geheel eigen wijze verrijkt. Van de voorgeschreven terracottakleurige baksteen is bijvoorbeeld specifiek een geprofileerde variant ontworpen, die het gebouw een eigen textuur en aanzien geeft.

Een rechthoekig bakstenen volume vormt de basis van het kantoorgebouw. Aan de straatzijde zorgt een doorlopende pui van stalen kozijnen voor optimale lichtinval. Een pergola van staal, voorzien van zonnepanelen en steunend op een kniehoge bakstenen tuinmuur, begeleidt de pui en volgt de bocht van de straat, waardoor een karakteristiek afgerond paviljoen is ontstaan. Aan de parkeerzijde steken bescheiden, meer informele houten volumes uit het bakstenen paviljoen, die deels ook de aanblik van het interieur bepalen.

De kwaliteit van het materiaalgebruik en de detaillering is met aandacht in het interieur doorgezet, zoals met de vloeren die de tweedeling van het gebouw volgen en de op maat gemaakte kasten en meubels. Zorg voor techniek en installaties heeft bovendien de duurzame en milieuvriendelijke prestaties op een hoog niveau gebracht. Met het kantoorgebouw heeft Nijeboer-Hage Technisch Adviseurs zich niet allen in aanzicht maar juist ook in gebruik letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet.