Nije Toene
Groningen
JAAR2020
TYPEScenario
OPDRACHTGEVERIdeeënprijsvraag Toukomst op initiatief van Nationaal Programma Groningen
OPDRACHTIn samenwerking met Urban Metabolic Research & Design
kickstart van een lokaal voedseltijdperk
Wat als we een half leegstaand graanpakhuis midden in de stad transformeren tot een pakhuis voor de productie van gezond en duurzaam voedsel? Wat als we hiermee een kickstart creëren voor een nieuw, lokaal georganiseerd voedseltijdperk, met dagverse, gezonde en smaakvolle producten en een minimale impact op de omgeving?
Het pakhuis aan de Pottebakkersrijge 19 is de proeftuin: een ruimte waar we voedsel produceren. We beginnen een voedseltransitie door het pakhuis weer een prominente plek in onze voedselkringloop te geven. We maken voedsel weer onderdeel van de stedelijke omgeving. Zo herzien we onze relatie met voedsel, wijzigen we het verband tussen voedsel en ruimte en dragen we bij aan een duurzame ruimtelijke ordening. Nije Toene gaat verder dan voedsel. Het betreft ruimtelijke opgaven (intensief meervoudig ruimtegebruik in monumentale context), ecologische opgaven (lokale en compacte voedselkringloop) en maatschappelijke opgaven (bewustzijn en transparantie omtrent onze voedselketen).
WOAR?
Pottebakkersrijge 19 was een graanpakhuis. Nadat het deze functie verloor, huisde hier verfspeciaalzaak ‘Bossina’, voordat er in 2018 een collectief ontwerpers introk. Het pakhuis staat grotendeels leeg. Samen met eigenaar Bossina geven wij het gebouw weer een vitale functie voor de stad.
HOU?
We vullen de leegstaande verdiepingen met verticale landbouw. In een geconditioneerde ruimte produceren we gestapeld voedsel op waterbasis onder kunstlicht, zonder pesticiden en kunstmest. We minimaliseren het ruimte- en waterverbruik. We controleren alles en zijn niet afhankelijk van het weer.
’n nije voedselcultuur
Het is een eerste bescheiden stap, maar we streven naar nieuwe voedselcultuur: met maximale voedselduurzaamheid, dagverse producten, gevarieerde smaken en een kleine voedselvoetafdruk. We bouwen aan een lokale circulaire economie, versterken de relatie met ons voedsel en creëren een helder voedselsysteem met minimale impact.
lokoale voedseltransitie
Nije Toene is het begin van een toekomstperspectief: een systeem dat dagverse producten levert aan scholen, (sport)verenigingen, bejaardentehuizen, ziekenhuizen en restaurants. Nije Toene voedt lokale producten, zoals Grunniger Gruintesoep, Grunniger Reegnboogsalade en de Vertical Vegan Aaierbal oftewel de ‘N-aaierbal’, want tis gain echte aaier dai erin zit! Daarnaast produceren we rechtstreeks aan de Groninger, liefst on demand door lokale Groningse boeren in verticale voedselcoöperaties.
grunniger voedsellabel
Met een lokaal voedsellabel weten we precies wat waar en hoe wordt geproduceerd. We bieden de huidige en toukomstige boern in stad en ommelaand een perspectief, waarbij zowel voedsel wordt verbouwd, energie wordt opgewekt en ecologie wordt hersteld. Van monofunctionele landbouwgrond maken we weer een afwisselend cultuurlandschap.
Nije Toene gaat voor de verduurzaming van de voedselcultuur van Groningen. Maak kennis met verticale landbouw en de grote voordelen ervan. We voorzien een project dat boven zichzelf uitstijgt, dat ruimtelijke, sociaaleconomische en ecologische opgaven verbindt en zichtbaar maakt voor de Groninger.