Vier op een rij

Assen

Jaar2020

Type80 appartementen in 4 galerijflats

OpdrachtgeverWoningcorporatie Actium

Aan de Thorbeckelaan in Assen staan vier naoorlogse portiekflats in het groen, op een plek die wordt gekenmerkt door architectuur uit verschillende bouwperiodes. We treffen er late negentiende-eeuwse woningen langs voormalige uitvalswegen aan, vroege twintigste-eeuwse woningbouw en twee-onder-een-kappers, als ook verschillende woningtypen uit de tweede helft van de twintigste eeuw.

In zekere zin zijn de vier blokken een uitzondering, maar ze vormen de opmaat voor de wederopbouwwijken verderop, waarin vergelijkbare stedelijke structuren met schijfvormige woongebouwen in het groen zijn gerealiseerd.

Op uitnodiging van Woningcorporatie Actium hebben we een plan gemaakt voor vernieuwing van de portiekflats. Omdat de bebouwing verouderd is worden de blokken vervangen door vier appartementengebouwen met elk 20 woningen, ontsloten middels een galerij. De overgang van een portiek- naar een galerij-ontsluiting  creëert een uitdaging, aangezien dit type ontsluiting, afgezien van een aantal klassiekers uit de vroege twintigste eeuw, doorgaans voor een te nadrukkelijk onderscheid tussen een voor- en een achterzijde zorgt.

Kunnen we het type van de galerijflat naar eigentijdse maatstaven vernieuwen, de voordelen ervan combineren met het streven om een hoogwaardig alzijdig appartementengebouw te maken?

Bestuderen we de kwaliteiten van de verschillende typen, dan ontstaat de wens om het beste van beide werelden te verenigen. Door een slimme organisatie kunnen we de gewenste galerij-principes naar het oorspronkelijke portiek-model modelleren, zodat we een veilig woongebouw kunnen realiseren waarin slechts één hoofdtrappenhuis met lift noodzakelijk is, terwijl de galerij niet de gehele gevel hoeft te beslaan.

We korten de galerij flink in, waardoor het woonprogramma van de hoekappartementen zich ook naar deze zijde presenteert en de gevel met entrees meer wordt dan alleen verkeersruimte met ontsluiting. De appartementen op de begane grond ontsluiten we bovendien gewoon vanaf de straat, wat de relatie van het gebouw met de omgeving en de dynamiek buiten vergroot.