De Deur in Huis

John kwam niet via de gebruikelijke weg in het ontwerpvak terecht. Na een studie Bouwkunde koos hij bewust niet voor de richting architectuur: hij hield van bouwen, en dat was architectuur in zijn ogen niet. Omdat er door de bouwfraude-affaire geen werk in de bouw was, kwam hij uiteindelijk in de verkoopwereld terecht. Hij leerde er veel, maar vroeg zich rond 2017 af: wat wil ik nou echt?

‘Eigenlijk wilde ik wel architect worden, besloot ik. Ik voelde de behoefte om creatief bezig te zijn, dingen te kunnen bedenken aan de voorkant van een bouwtraject.’ Zo begon hij op 36-jarige leeftijd aan een studie Architectuur aan de Academie van Bouwkunst. Intussen heeft hij die bijna afgerond, alleen zijn afstudeeronderzoek moet hij nog afmaken.

 Voor John gaat architectuur over het proces, van begin tot eind. Aan de ‘achterkant’ van dat proces, in de uitvoering, komt zijn ervaring goed van pas. Zo loopt hij regelmatig met een aannemer over de bouwplaats, samen zoekend naar de goede richting in een project.

Hij heeft graag contact met mensen, vindt het leuk om uit te zoeken hoe dingen werken of hoe iets gemaakt moet worden. Een bouwtraject is een soort puzzel die je steeds weer moet zien te leggen – en als dat lukt, kun je verder.

Als geen ander heeft John een hands-on-mentaliteit. Geef hem een opgave, een vraag of een probleem, en hij regelt het. En als het even stroef loopt met een externe partij, is hij vaak degene die het vlot trekt. Hij houdt ervan als in een project een sociale component zit: weten voor wie je ontwerpt, maakt het vak leuker. ‘Ik wil mensen iets goeds geven, of dat nou een sociale huurwoning of een school is. Daarbij gaat het er niet in de eerste plaats om hoe een gebouw eruitziet, maar vooral dat het werkt zoals je bedoelt.’

John waardeert de ambitieuze, eigenwijze instelling van zijn collega’s. Hij ziet dat ze zich hard maken voor details in een ontwerp. En zich niet zomaar laten overtuigen door een opmerking van de welstand, een aannemer of een opdrachtgever. Ook als er geen groot budget is, kun je kwaliteit maken, is zijn overtuiging. ‘Daarvoor moet je uitgebreid met mensen in gesprek gaan en goed naar ze luisteren. Uiteindelijk levert dat projecten op waar mensen blij van worden.’